Gefeliciteerd!
Je bent zwanger!
Je gaat een bijzondere tijd tegemoet van een nieuw leven van jullie zoon of dochter. Met momenten van groot geluk, maar daar horen of komen ook vragen, keuzes en onzekerheden bij. Daarom wil jij een kraamverzorgster die je begrijpt wat jullie belangrijk vinden en wat ook bij je past. Ik help jullie graag op weg.
Inschrijven mag je al vanaf 8 weken zwangerschap, hoe eerder hoe beter. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met jullie op om kennis te komen maken.
Rond de 30ste week van de zwangerschap neem ik telefonische contact met jullie op om het een en ander nog met jullie door te nemen. Mochten er tussendoor nog vragen bij jullie zijn mag je natuurlijk altijd contact met mij opnemen. Ik ben 24/7 bereikbaar. En ik werk ook met een back-up collega zodat er altijd zorg verleend kan worden.
Kraamweek
De kraamtijd is een tijd vol nieuwe ervaringen. Je maakt kennis met je baby, er komt kraamvisite en je moet herstellen van de bevalling.
Bij een thuisbevalling ondersteun ik jou en assisteer ik de verloskundige waar nodig is. Eventueel ook bij een poliklinische bevalling . Zodra jullie in de avond of nacht naar huis gaan dan kom ik naar je toe om een opstart te komen verzorgen. Even kort instaleren voor de nacht. Zo’n kleintje in huis brengt veel veranderingen met zich mee, ook al zou het om een tweede of derde kindje zijn.
Natuurlijk zorg ik tijdens de kraamweek voor een goede verzorging van jou en je kindje, de dagelijkse controles en ondersteunende (huishoudelijke) taken. Ik zorg voor rust en regelmaat en leer hoe je jouw baby verzorgt. Ik geef je voorlichting, advies, tips en ondersteuning waar dat mogelijk is.
De kraamweek stem ik af op jouw wensen en gewoontes, met respect voor geloof en tradities. Ik ga uit van de gezinssituatie en is de persoonlijke omgang met jou en je gezin erg belangrijk. Grote broertjes en/of zusjes betrek ik ook bij de verzorging. De gehele kraamtijd bestaat uit 8 dagen, maar door onvoorziene omstandigheden kan door de verloskundige een negende en tiende dag bijgetekend worden. Wat ik zoal doe als kraamverzorgende zijn:
- Verzorging en controle van moeder en kind.
- Voorlichting, raad en advies over alles wat er in de kraamweek voorbij komt.
- Observeren en tijdig signaleren van het welzijn bij moeder en kind.
- Zorgen voor veiligheid en hygiëne.
- Huishoudelijke taken, die samenhangen met de zorg voor het gezin.
- Ik creëer rust en regelmaat.
Intake
- Aanmelden kun je doen via het contactformulier op mijn website.
- Na je inschrijving neem ik contact met je op voor een kennismakingsgesprek.
- Rond de 30ste week van je zwangerschap hebben we weer contact voor een intake gesprek. Deze vind bij jou thuis plaats. Wanneer het jouw tweede, derde of vierde kindje is kun je aangeven dat je geen behoefte hebt aan een gesprek thuis. In dat geval vindt de intake telefonisch plaats. Tijdens het intakegesprek bespreken we de bevalling en de bereikbaarheid. Maar ook is er tijd voor praktische zaken en vragen. Dit gesprek duurt ongeveer een uur en wordt door de zorgverzekering vergoed.
- Mocht het gebeuren dat er min of meer twee kraamvrouwen tegelijk bevallen, heb ik collega’s die net als ik zelfstandige zijn, mocht ik niet volledig bij jullie kunnen zijn. Baby’s komen nou eenmaal wanneer ze er klaar voor zijn.
Vergoeding
In Nederland wordt de kraamzorg vergoed door je zorgverzekering vanuit het basispakket van iedere zorgverzekeraar. Je mag zelf kiezen bij wie je kraamzorg wilt. Ik heb met iedere zorg verzekeraar een contract via de KZG.
In het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) is vastgesteld dat iedere kraamvrouw recht heeft op 24 uur. Zorg op maat is het allerbelangrijkste. 49 uur kraamzorg bij het geven van borstvoeding. Bij kunstvoeding is dit 45 uur kraamzorg. De uren dat de kraamverzorgende aanwezig is tijdens de bevalling staat los van de 49 basis kraamzorguren. Mocht er na de bevalling of in de kraamweek redenen zijn dat je meer zorg nodig hebt, dan is de verloskundige eindverantwoordelijk en moet hiervoor akkoord geven. De zorg is minimaal 24 uur en maximaal 80 over 10 dagen.
Voor ieder uur kraamzorg geld een eigen bijdrage. Deze wettelijke eigen bijdrage gaat niet van je eigen risico af. Vaak geeft een aanvullende verzekering recht op volledige vergoeding. Het is goed om je polis goed door te lezen en bij eventuele vragen contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Ook over bijvoorbeeld je kraampakket.
Werkwijze
Bij ieder gezin probeer ik zorg op maat te geven. Door een inschatting te maken, maar ook door overleg met het gezin. Ik leer jullie methodes om de baby zo goed mogelijk te verzorgen en daarbij geef ik tips en informatie. Het is een drukke week, waarbij iedereen aan elkaar moet wennen. Zo ook de oudere broertje(s) en zusje(s).
Ik hou de gezondheid van moeder en kind goed in de gaten. Deze controles houd ik bij in het kraamboek. Mocht er iets veranderen, dan neem ik contact op met de desbetreffende verloskundige om dit te bespreken en eventuele acties te ondernemen mocht dit nodig zijn.
De zorg en gezondheid voor moeder en kind staat altijd voorop. Het is dan ook mijn streven om er voor te zorgen dat je na de kraamweek je de zorg van je kindje en het huishouden weer zelf kunt doen.
Door goed en deskundig advies te geven en ondersteunen waar nodig is. Dit doe ik door steeds een beetje zorg weer terug te geven in de loop van de week.